Sociaal woonkrediet simulatie

Sociaal woonkrediet

Stel, u bent van plan om een klein huis of een bescheiden appartement aan te kopen, maar u heeft problemen met de vele en vooral hoge kosten die op een gewone hypothecaire lening worden aangerekend. Veel mensen denken dat ze hun plannen dan maar voorlopig in de koelkast moeten stoppen, maar niets is minder waar. Er bestaat immers nog zoiets als een sociaal woonkrediet. Wanneer u een bescheiden woning wenst aan te kopen kunt u perfect aanspraak maken op een sociaal woonkrediet en alle voordelen die er aan verbonden zijn. Zo kunt u lenen tegen een lage kostprijs, maar beschikt u over dezelfde bescherming als bij een gewone hypothecaire lening het geval is.

Aan welke voorwaarden dien ik te voldoen?

Allereerst zult u zich afvragen aan welke voorwaarden u moet voldoen om een sociaal woonkrediet af te kunnen sluiten. Allereerst is het niet correct dat u slechts een beperkt inkomen mag hebben. Voor het afsluiten van een sociaal woonkrediet wordt zelfs niet gekeken naar de hoogte van uw inkomen, u moet gewoon kunnen bewijzen dat u het geleende bedrag kunt terugbetalen. Waar u wel rekening mee moet houden is het feit dat u bij een sociaal woonkrediet verplicht bent om de woning in kwestie zelf te betreden. U mag met andere woorden geen sociaal woonkrediet afsluiten voor een woning die u wil gaan verhuren. Daarnaast is het ook niet toegestaan om reeds eigenaar te zijn van één of meerdere woningen. Een sociaal woonkrediet is bijgevolg uitsluitend bestemd voor mensen die nog niet over een eigendom beschikken en die zelf in de woning zullen intrekken.

Tot 100% van het benodigde bedrag

Een sociaal woonkrediet voorziet u als potentiële kredietnemer van de mogelijkheid om tot 100% van het benodigde bedrag voor de aankoop van het onroerend goed te lenen. In de meeste gevallen is dat bij een gewone hypothecaire lening niet mogelijk. Let wel, om het volledige aankoopbedrag te kunnen lenen zult u altijd moeten kunnen aantonen dat u over de mogelijkheid beschikt om uw sociaal woonkrediet volgens de kredietvoorwaarden af te betalen. Als de financiële instelling die het krediet moet toekennen ook maar vermoedt dat u dat niet zal lukken is de kans groot dat de lening alsnog wordt geweigerd of slechts voor een beperkt bedrag wordt toegestaan. Dit is zeker iets waar u als kredietnemer rekening mee zult moeten houden.

Kostprijs van een sociaal woonkrediet

Eén van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een sociaal woonkrediet zit hem natuurlijk in de kostprijs. Met een rente van zo’n 4 à 5 procent op jaarbasis (gemiddeld) is een sociaal woonkrediet ruimschoots goedkoper dan een gewone hypothecaire lening. Daarbij kunt u als kredietnemer ook een keuze maken uit verschillende looptijden. Over het algemeen kunt u een sociaal woonkrediet aflossen op een termijn van 10 tot 30 jaar. Let wel, hoe langer u er over doet om het geleende bedrag terug te betalen, hoe hoger de rente die u moet betalen zal komen te liggen. Een sociaal woonkrediet kan tot slot ook enkel en alleen worden afgesloten op basis van een maandelijkse afbetaling. Een “aflossingsvrij sociaal woonkrediet” behoort dus met andere woorden niet tot de mogelijkheden.